FILTR NOVINEK - VÝBĚREM DANÉHO PROJEKTU SE ZOBRAZÍ NOVINKY JEN K TOMUTO PROJEKTU

Filtrované položky podle data: středa, 27 červenec 2022 - PROJEKTY MĚSTA DĚČÍN
středa, 27 červenec 2022 10:48

Kašna prochází zásadní rekonstrukcí

Na Masarykově náměstí probíhá v těchto týdnech zásadní rekonstrukce kašny. Ta byla v havarijním stavu, město se ji proto rozhodlo opravit.

"Kašna na Masarykově náměstí v Děčíně je kulturní památkou, a proto se o ni město musí starat. První etapa, která probíhá i díky získaní dotace na obnovu kulturní památky, se věnuje stabilizaci schodiště a vany. Vybuduje se železobetonová deska, na kterou se opět uloží původní kamenné schody a zároveň dojde ke kompletnímu zatěsnění a hydroizolaci vany. Vana byla popraskaná, schodiště nestabilní,“ říká náměstek primátora Tomáš Brčák (ODS).

Realizace první etapy probíhá za přispění Ústeckého kraje z Programu na záchranu a obnovu kulturních památek Ústeckého kraje pro rok 2022 ve výši 958 tis. Kč.

Dále proběhne oprava středu kašny, prioritně dřík, u kterého probíhá sanace. Poslední etapou v opravě Pohádkové kašny pak bude doplnění soch. Tato etapa je opět závislá na získání dotací. Sochy, které symbolizovaly pověst o Pohádkové kašně byly z bronzu a zrekvírované.

„Dnes se bohužel nedají vyrobit přesné repliky, jelikož nejsou k dispozici dokumentace, podle kterých by bylo možné je nechat vyhotovit. Proto město přistoupilo k řešení, kdy vyhlásí architektonickou soutěž na doplnění soch. Podmínkou památkářů a komise je, aby sochy odpovídaly velikostně a proporčně, ale není určeno, z jakého materiálu by měly být. Toto celé vybírá určená porota,“ dodává Tomáš Brčák s tím, že aktuálním cílem rekonstrukce je, aby kašna byla schopna po opravě unést sochy, které na ni později budou instalovány. Zároveň je námět do soutěže i orientace soch na druhou stranu, směrem do centra Masarykova náměstí.

 

Název projektu NOVINKY

KALENDÁŘ NOVINEK

« Červenec 2022 »
Po Út St Čt So Ne
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31



Portál Projekty Děčín - Magistrát města Děčín 2020 | Martin Strnad | administrace
Prohlášení o přístupnosti